De groeiende behoefte aan steeds meer bandbreedte gaat ervoor zorgen dat we binnen drie jaar te maken krijgen met verkeersopstoppingen op internet. Dit kan ertoe leiden dat doorgiftesnelheden drastisch naar beneden gaan, concludeert het Amerikaanse onderzoeksbureau Nemertes Research in een rapport dat deze week is gepubliceerd.

Dergelijke digitale filevorming heeft een aanzienlijke invloed op de manier waarop mensen gebruik maken van internet, luidt de voorspelling. Voor gebruikers betekent de voorspelde vertraging een terugkeer naar de goede oude tijd van inbelverbindingen, tenzij er op korte termijn tenminste honderd miljard euro wordt geinvesteerd in het opwaarderen van het complete netwerk, waarschuwt het rapport. De vertraging betekent dat het langer duurt voordat een video is gedownload of dat een gebruiker wellicht meerdere pogingen moet doen voordat hij een online aankoop kan bevestigen.

Een ander nadelig gevolg van de vertraging is dat het een negatief effect kan hebben op zakelijke initiatieven. Dat is een probleem wat volgens de onderzoekers nog veel zwaarder weegt. De volgende Amazon, Google of YouTube komt er misschien helemaal niet. Niet vanwege een gebrek aan behoefte bij het publiek maar omdat de infrastructuur er niet toereikend voor is."