Gebruikers van vervalste versies van Windows Vista houden straks toegang tot alle functies van het besturingssysteem. Wel krijgen ze regelmatig duidelijke waarschuwingen op hun beeldscherm. De wijziging wordt geïntroduceerd met Service Pack 1, een pakket updates voor Vista dat Microsoft begin 2008 wil verspreiden. Op dit moment wordt de functionaliteit van illegale Vistasystemen sterk beperkt. De gebruiker kan dan een uur op internet surfen om online een productsleutel te kopen, maar het startmenu is bijvoorbeeld niet zichtbaar. 

Kritiek Die aanpak kwam Microsoft op veel kritiek te staan. Toen een activatieserver in augustus enige tijd niet bereikbaar was, werden veel gebruikers van legale Windowsversies ten onrechte als piraat aangemerkt.

Microsoft heeft de functie nu aangepast. PC-bezitters van wier Windowsversie de legitimiteit niet is vastgesteld, krijgen een zwart beeldscherm en aanhoudende waarschuwingen om het systeem te activeren, maar houden wel toegang tot alle programma's en andere functionaliteit van Vista.

Mazen Tegelijkertijd dicht Microsoft enkele veelgebruikte mazen in het systeem dat de legitimiteit van Windows Vista moet testen. Zo is het niet langer mogelijk om de productactivatie van Vista uit te stellen tot een moment in de verre toekomst, en wordt de veelgebruikte OEM Bios-hack onmogelijk gemaakt.