Persoonlijke gegevens van vrijwel iedereen in Nederland zijn eenvoudig te achterhalen uit de medische databank Vecozo. Dat komt doordat bijna tachtigduizend mensen in Nederland toegang hebben tot de gegevensbank die door zorgverzekeraars is opgezet om betalingen makkelijker te maken, schrijft Trouw. 

De adresgegevens van bekende politici, criminelen en televisiesterren blijken simpel te achterhalen, ook als de betrokkenen een geheim nummer of privé-adres hebben, ontdekte de krant. Ook zaken als een geboortedatum, burgerservicenummer, welke zorgverzekering iemand heeft en het schuiladres van een mishandelde vrouw zijn in het systeem te vinden.

Taxibedrijven Artsen, tandartsen, ziekenhuispersoneel, maar ook leveranciers van hulpmiddelen en taxibedrijven hebben toegang tot Vecozo. Het aantal mensen dat in de medische kaartenbak kan grasduinen groeit met de dag en staat nu volgens de krant al op meer dan 79.300.

En volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de TU Eindhoven is dat nu juist het probleem.

Certificaat Vecozo is beveiligd met een wachtwoord en een zogenoemd certificaat. "Het lijkt technisch gezien goed beveiligd", zegt Jacobs in de krant. "Maar als zoveel mensen toegang hebben... Het komt erop neer dat één op de tweehonderd Nederlanders de gegevens kan opvragen." Iedereen kent wel iemand die erin kan, stelt hij.