De Consumentenbond en ISOC Nederland pleiten voor een verandering in de wijze waarop pc’s in de winkel worden afgerekend. De klant moet ervoor kunnen kiezen om het bijgeleverde besturingssysteem niet te nemen en daar dus ook niet voor te betalen.

“Wie nu een computer koopt, krijgt daar vaak standaard allerlei software bij, zoals het besturingssysteem Microsoft Windows, maar bijvoorbeeld ook Nero DVD en Microsoft Office of Works. Terwijl er goede en goedkopere, of zelfs gratis, alternatieven voorhanden zijn, zoals het besturingssysteem Linux”, stelt de bond, die van mening is dat er door deze opzet meer concurrentie op de markt ontstaat, waardoor de consument in de winkel meer keuzemogelijkheden krijgt.

Sander Vale, voorzitter van de brancheorganisatie van computerwinkeliers NLCW, is niet erg onder de indruk van het pleidooi van de Consumentenbond. “Het is zeker zo dat het een interessant idee is, maar in de praktijk denk ik niet dat dit voor de consument zoveel voordeel oplevert. Daar komt nog bij dat we bij onze winkels onderzoek hebben gedaan naar de wensen van de klanten, en daaruit blijkt dat 98 procent Windows op de pc geïnstalleerd wil hebben.”