Microsoft heeft de Nederlandse adviesprijzen voor besturingssysteem Windows Vista drastisch naar beneden bijgesteld. De verlaging maakt deel uit van een wereldwijde prijsverlaging. De mate waarin de adviesprijzen dalen, verschilt per variant. Een volledige versie van Windows Vista Ultimate, de duurste variant, gaat 309 euro kosten. Tot nu toe was dat 549 euro. De allergoedkoopste optie, een upgrade naar Home Basic vanaf een oudere Windowsversie, kost 99 euro, dertig euro minder dan voorheen.

De prijsverlaging, die zaterdag ingaat, geldt alleen voor los verkochte versies van het besturingssysteem. De meeste gebruikers schaffen Windows aan in combinatie met een nieuwe pc, waarop het dan is voorgeïnstalleerd.

Winkeliers zijn overigens niet aan de adviesprijzen gebonden. 

Ontwikkelingslanden Donderdag werd bekend dat Microsoft de adviesprijzen van Vista wereldwijd aanpast. Vooral ontwikkelingslanden profiteren daarvan.

Microsoft zegt te hopen dat de prijsverlaging, in combinatie met het binnenkort te verschijnen Service Pack 1, er toe zal leiden dat meer consumenten de overstap naar de nieuwe Windowsversie zullen maken.

Kinderziektes De introductie van het nieuwe besturingssysteem verliep het afgelopen jaar niet bepaald probleemloos. Veel consumenten en bedrijven keken de kat uit de boom totdat Microsoft de eerste kinderziektes in Vista heeft opgelost. Ook klaagden gebruikers over niet-functionerende randapparatuur en de hoge systeemeisen van Windows Vista. In Nederland riep de Consumentenbond zelfs op tot een boycot van het systeem.

Volgens Microsoft zijn veel van de problemen inmiddels opgelost door nieuwe stuurprogramma's en andere updates