In Naaldwijk is zondag een Oost-Europese man opgepakt die ongevraagd gebruik maakte van een onbeveiligde internetverbinding. De 27-jarige man zit niet meer vast, zegt een woordvoerder van de politie Haaglanden maandag. De politie waarschuwt mensen met draadloos internet voor kwaadwillenden die zonder toestemming inloggen. 

Naast de gewone gebruiker die even zijn mail wil checken worden onbeveiligde verbindingen gebruikt door criminelen om bijvoorbeeld kinderporno uit te wisselen. 

Oost-Europeanen Met name Oost-Europeanen zouden zich volgens de politie nogal eens schuldig maken aan illegaal internetten. Met een laptop rijden ze rond tot ze een onbeveiligd signaal vinden. Als ze die eenmaal vinden loggen ze ongevraagd in.

De politie zegt dat de meesten dit doen om in contact te blijven met het thuisfront, maar zonder beveiliging kunnen ze zich met de verbinding van iemand anders ook eenvoudig schuldig maken aan misdrijven.

Aangehouden De man in Naaldwijk werd betrapt door agenten toen hij in een auto op de computer zat te werken. De man zag de agenten en klikte snel een aantal vensters dicht op de laptop om zijn sporen te wissen. Het was de dienders al duidelijk waar hij mee bezig was en hij werd aangehouden. Wat hij precies deed met de internetverbinding is niet bekendgemaakt.

Beveiligen De politie adviseert gebruikers van draadloos internet om hun verbinding goed te beveiligen. De politie in Gelderland waarschuwde al eerder voor het probleem en gaat er van uit dat het zich in heel Nederland voordoet. Eigenaars weten vaak niet dat hun verbinding wordt misbruikt en doen daarom geen aangifte. Het is om die reden niet bekend hoeveel mensen het slachtoffer worden van het misbruik.