De ontwikkeling van Internet Explorer 8, de nieuwste versie van de meest gebruikte webbrowser, is momenteel nog in volle gang. Microsoft heeft echter wel een tipje van de sluier opgelicht en maakt bekend dat IE8 meer in overeenstemming is met gevestigde webstandaarden dan eerdere versies.

De reden hiervoor is dat interoperabiliteit een steeds grotere rol gaat spelen op het web. Webpagina's zijn geen statische eenheden meer maar bevatten ook een groeiend aantal applicaties. "IE8 is drastisch verbeterd en is ontworpen om te voldoen aan huidige internet standaarden", aldus Ray Ozzie, hoofd software-ontwikkeling bij Microsoft. Daar voegt hij aan toe dat het aanvankelijk de bedoeling was dat IE8 werd gebouwd op dezelfde fundamenten als IE7, de meest recente versie.

Ozzie noemt de ontwikkeling naar Web 2.0 een complexe zaak voor software-ontwikkelaars. "Aan de ene kant zijn er miljarden webpagina's die ontworpen zijn om te draaien op oudere webbrowsers, waaronder talloze sites die niet meer actief worden bijgehouden. Daar staat tegenover dat het voor webdesigners loont als alle leveranciers interoperabiliteit voorop stellen, gebaseerd op algemeen geaccepteerde standaarden."