Het wereldwijde marktaandeel van Microsofts webbrowser Internet Explorer is onder de 60 procent gedoken. Zo laag was het IE-gebruik niet meer sinds begin 1999.

 

 

 

Een belangrijk verschil met elf jaar geleden is echter dat IE destijds bezig was aan een opmars. Het verdrong eind vorige eeuw Netscape van de eerste plaats. Nu heeft bevindt het marktaandeel van Microsofts webbrowser zich juist een gestage glijvlucht naar beneden. Internet Explorer is met een marktaandaal van 59,95 procent nog wel marktleider, maar ziet concurrent Firefox en vooral Google Chrome dichterbij komen. Firefox was volgens de cijfers van Net Applications in april in gebruik bij 24,59 procent van de internetters, terwijl Chrome uitkomt op 6,73 procent. Daarmee neemt Chrome verder afstand van Apples webbrowser Safari (4,72 procent) en het Noorse Opera (2,3 procent). 

Europa In Europa is Internet Explorer zelfs nog verder gezakt. Volgens cijfers van Statcounter bedraagt het marktaandeel daar nog maar 43 procent. Maar ook Firefox, lange tijd de grootste uitdager van Internet Explorer, zakte ten opzichte van begin dit jaar een procentpunt, naar 38,8 procent. Vooral Google Chrome wint in Europa terrein. De browser heeft inmiddels een marktaandeel van 8,68, tegen 5,78 procent begin dit jaar.

Browserkeuzescherm Een duidelijke oorzaak voor de daling van Microsofts marktaandeel is niet aan te geven. Mogelijk is de opkomst van concurrerende browsers onder andere het gevolg van het verplichte browserkeuzescherm dat computergebruikers in de Europese Unie sinds kort krijgen voorgeschoteld. Als onderdeel van een schikking in een mededingingszaak verplichtte de Europese Commissie Microsoft om gebruikers van zijn besturingssysteem Windows de keuze voor te leggen of zij Internet Explorer willen gebruiken, of een van de concurrerende browsers.

Ontwikkeling Nadat Internet Explorer rond de eeuwwisseling een quasimonopolie veroverde op de browsermarkt, stond de ontwikkeling van de software jarenlang stil. Het uit 2001 daterende IE6 kreeg pas in 2006 een opvolger met IE7. Inmiddels is de software beland bij versie 8, en werkt Microsoft aan IE9. Die nieuwe versies moeten de technologische achterstand goedmaken die Internet Explorer had opgelopen ten opzichte van onder andere Firefox, Safari en Chrome. IE9 biedt onder meer ondersteuning voor video via HTML5, een alternatief voor het veelgebruikte Flash van Adobe.