In verschillende veelgebruikte softwareproducten van Adobe is een zeer ernstig lek ontdekt. Het lek, waarvoor nog geen oplossing bestaat, wordt al actief misbruikt op internet.

Het lek komt onder meer voor in de Flash-plugin en in Adobe Reader, een veelgebruikt programma om PDF-documenten te bekijken. Die programma's zijn op bijna alle consumenten-pc's aanwezig. Zowel de Windows-versie als software voor Apple- en Linuxcomputers zijn kwetsbaar. Hackers kunnen het lek misbruiken om de computer van een slachtoffer te laten vastlopen. Ze kunnen dan de controle over het systeem overnemen, waarschuwt Adobe.

Geen oplossing Adobe zegt dat voor het probleem nog geen oplossing beschikbaar is. Wel lijkt een nog experimentele nieuwe versie van Adobe Reader niet vatbaar voor het probleem, schrijft het bedrijf. De software van Adobe is steeds vaker het mikpunt van cybercriminelen. Dat komt onder meer omdat die, door zijn brede verspreiding, een aantrekkelijk doelwit vormt.

Patchdag Vrijdag herhaalde Brad Arkin, verantwoordelijk voor de veiligheid van Adobe's producten, in een interview met Computerworld dat het bedrijf voortaan op een vaste, maandelijkse dag updates voor zijn software wil verspreiden, net als bijvoorbeeld Microsoft. Zo'n vaste 'patchdag' zou er toe moeten leiden dat meer consumenten tijdig hun software updaten.