Vorig jaar is de 6 miljoenste breedbandaansluiting aangelegd. Daarmee is Nederland wereldwijd koploper op het gebied van breedband, en is Denemarken gepasseerd in de ranglijst.

In 2009 is de 6 miljoenste breedbandaansluiting gerealiseerd, waarmee Nederland wereldwijd koploper is op het gebied van breedband. Dat meldt Opta bij de presentatie van het jaarverslag en marktmonitor over 2009 (zie hier). Er zijn omgerekend 38,1 aansluitingen per honderd inwoners. Dit komt mede door de hoge landelijke dekking van zowel het koper- als kabelnetwerk en de concurrentie in Nederland. Daardoor zet ook de uitrol van supersnelle netwerken zoals glasvezel door, aldus de telecomwaakhond.

Denemarken had tot voor kort de koppositie, en is nu doorgeschoven naar de tweede plek. Noorwegen, Zwitserland, Korea, IJsland, Zweden, Luxemburg en Finland maken de top tien compleet. Nederland laat ook landen achter zich waar de overheid de aanleg van breedbandnetwerken actief stimuleert. Opta gaat bij haar publicatie uit van cijfers van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Het gemiddelde van de OECD, de grijze lijn in de tabel, ligt op 22,8 aansluitingen per honderd inwoners

Aantal breedbandaansluitingen per honderd inwoners