Veel Nederlanders weten te weinig over online veiligheid en beveiligen zich daarom onvoldoende tegen gevaren. Zo heeft 33 procent van de internetters hun draadloos netwerk niet beveiligd.

Dat meldt de Consumentenbond aan de hand van een enquête onder bijna 3000 consumenten. De uitkomsten van de enquête worden in de Consumentengids van juli/augustus 2010 gepubliceerd. Aan de hand van deze uitkomsten heeft de Consumentenbond wel alvast de campagne Laatjeniethacken.nl gelanceerd.

Onterecht Volgens de bond wanen veel internetgebruikers zich online veilig, maar is dit onterecht. In het onderzoek gaf meer dan driekwart van de ondervraagden aan zich veilig te voelen op het internet wegens hun veilige gedrag en goede beveiliging. Tegelijkertijd bleek dat internetters niet alle risico’s kennen en hun computer onvoldoende beveiligen. “Van de nieuwe en deels gevaarlijker bedreigingen is veel minder bekend. Van een bot, exploit of root kit heeft 80 procent van de mensen nog nooit gehoord”, aldus de bond. “Op de speciale website kunnen mensen praktische tips en toepassingen van experts en andere consumenten vinden.”