Ruim een miljoen Nederlanders maken gebruik van Windows XP Service Pack 2, een verouderde versie van Windows die vanaf dinsdag 13 juli niet meer wordt ondersteund door Microsoft.

Zo zullen er geen veiligheidupdates meer worden uitgevoerd wat het systeem zwakker en onveiliger maakt. "Microsoft wil benadrukken dat het altijd belangrijk is om de laatste updates te installeren", laat Ralf Becks, bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Windows voor de consumentenmarkt, tegenover NU.nl weten.

Update weggeklikt "Dit communiceren we via het product en op onze websites en we brengen de pers daarvan op de hoogte. Vaak zijn de ervaren computergebruikers hier al lang mee bekend, maar juist de minder ervaren gebruiker klikt de melding van Windows Update weg of komt niet op onze website."

Het bedrijf adviseert gebruikers te upgraden naar Windows XP Service Pack 3 of naar een nieuwere versie van Windows zoals Windows 7. Windows XP SP 3 is al sinds medio 2008 beschikbaar. Toch maken dus nog veel consumenten en bedrijven gebruik van de verouderde versie van Windows XP. In mei becijferde onderzoeksbureau Qualys dat ongeveer de helft van de mensen wereldwijd nog werkt met Service Pack 2. Bovendien is Windows XP op dit moment met 62 procent nog steeds verruit het meest gebruikte besturingssysteem. Ook veel bedrijven maken gebruik van XP en een groot deel van deze bedrijven zou nog werken met de oude versie van het systeem.

Bedrijven De Amerikaanse krant USA Today heeft het over ‘duizenden bedrijven’ in Amerika die gebruik maken van de verouderde versie van XP en uit onderzoek kwam volgens de krant naar voren dat acht op de tien bedrijven in de Verenigde Staten en Canada die Windows XP gebruiken, werken met Service Pack 2. Gevolgen van het gebruik van de oude versie van XP zijn dat hackers gemakkelijker en op meer manieren kunnen binnenkomen. Na het upgraden naar Service Pack 3 kunnen consumenten en bedrijven veiligheidupdates tot april 2014 installeren. “Zodra er zwakke plekken komen in het systeem verwacht ik dat hackers de mogelijkheid zullen gebruiken om toegang te krijgen tot het grote aantal slecht beveiligde computers”, vertelt Wolfgang Kandek, CEO van eerdergenoemd onderzoeksbureau Qualys. Personen die kwaad willen, kunnen nadat zij toegang hebben verkregen tot de computers bijvoorbeeld virussen installeren of gegevens van de computers downloaden.