Een week nadat de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 2 werd stopgezet, zijn nog niet veel gebruikers overgestapt naar Service Pack 3. Vooralsnog is er echter geen nieuwe malware bekend

die voor het verouderde systeem een gevaar vormt. Dat maakt Olivier van Noort, Product Solutions Manager bij Microsoft Nederland bekend. “Tot op heden zijn er vanuit Nederland nog geen klachten binnengekomen die gerelateerd zijn aan de ondersteuning op SP 2”, aldus Van Noort.

Service Pack 2 Vanaf 13 juli wordt Windows XP SP 2 niet meer ondersteund door Microsoft. Er worden geen veiligheidupdates meer uitgevoerd wat het systeem verouderd en onveilig maakt. Service Pack 3 is al sinds medio 2008 beschikbaar. Toch maken nog veel consumenten en bedrijven gebruik van de verouderde versie van Windows XP. Al enige tijd probeert Microsoft de gebruikers erop te wijzen dat het bedrijf een upgrade aanbeveelt. Microsoft adviseert klanten te upgraden naar Service Pack 3 of een nieuwe versie van Windows zoals Windows 7.

17 procent Op 13 juli werkte nog ongeveer 17 procent van de Windows XP-gebruikers in Nederland met SP 2, dat komt neer op ruim 1 miljoen gebruikers. Een week later is dit aantal nog niet significant gedaald. “We constateren sinds januari wel een zekere toename van het aantal PC’s waarop SP 3 is geïnstalleerd”, vertelt Van Noort. “De verwachting is dat eind 2010 nog een half miljoen mensen in Nederland Windows XP SP 2 gebruiken.” Microsoft doet er volgens Van Noort alles aan om klanten te wijzen op het belang van een upgrade, “maar elke gebruiker bepaalt zelf of hij/zij Service Pack 3 wil installeren. Microsoft kan niet meer doen dan wijzen op de gevaren wanneer iemand besluit SP 3 niet te installeren.”

Compatibiliteit Microsoft heeft overigens wel een verklaring voor het feit dat ongeveer 17 procent nog niet is overgestapt naar SP 3. “Vooral in de zakelijke markt wordt de overstap gezien als een uitdaging vanwege de ervaring met de upgrade naar SP 2 in het verleden”, legt Van Noort uit. “Die overstap heeft veel IT-afdelingen problemen gegeven met de compatibiliteit van de applicaties door de introductie van een strenger, maar beter beveiligingsbeleid inzake de firewall van Windows XP.”

Toestemming De installatie van SP 3 wordt via Windows Update aan gebruikers aangeboden. Iedereen die automatische updates heeft aanstaan zal geïnformeerd worden door Microsoft. De update start echter niet automatisch, er is eerst toestemming nodig van de gebruiker. “Dat laatste is mogelijk aan de aandacht van gebruikers ontsnapt”, denkt Van Noort. “Daarom vindt Microsoft het belangrijk om deze mensen niet alleen via de PC, maar ook via onze websites en de media te bereiken. Zoals er mensen zijn die er bewust voor kiezen om in een oldtimer te rijden ondanks dat die wellicht geen airbags heeft, zullen er ook altijd mensen zijn die bewust met Windows XP Service Pack 2 blijven werken.”