Vlak nadat de muziekindustrie in Nederland de laatste cd-kopieerbeveiliging heeft verwijderd, komt nu ook de kopieerbeveiliging van mp3-bestanden, Digital Rights Management (DRM), onder vuur te liggen.

Topman Rob Glaser van Real Networks heeft volgens The Register gezegd dat DRM op dit moment de verkoop van muziekdownloads in de weg staat.

De consument vindt de flexibiliteit van gedownloade muziek te gering. Glaser voorspelt dat de downloads de fysieke muziekverkoop van cd's en dvd's zal overtreffen zodra DRM van de downloads wordt verwijderd. De uitspraken zijn gedaan op de MIDEM, een internationale handelsbeurs voor de muziekindustrie in het Franse Cannes.

Glaser denkt dat de muziekindustrie zal moeten overgaan tot het aanbrengen van een soort watermerk waarmee de herkomst van de gedownloade bestanden kan worden achterhaald. Dat watermerk zou er binnen een tot vijf jaar moeten zijn.

Opmerkelijk is dat Glaser wel mogelijkheden ziet voor DRM in de eigen muziekservice Rhapsody, een soort online jukebox waarop consumenten een abonnement kunnen nemen. Voor Rhapsody zouden de bezwaren van inflexibiliteit bij consumenten niet bestaan.