Een groep Nederlandse organisaties, waaronder de Consumentenbond, heeft de Nederlandse regering opgeroepen de transparantie en inhoud van de gesprekken rond anti-piraterijverdrag ACTA te verbeteren.

Dat blijkt uit een open brief die de organisaties, waar ook digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom deel van uitmaakt, naar het ministerie van Economische Zaken hebben gestuurd. In de brief uiten de organisaties hun 'ernstige zorgen' over de totstandkoming en de inhoud van ACTA, een verdrag tussen onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten over de bestrijding van piraterij en namaakartikelen. "Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte te beperken tot de bestrijding van namaakgoederen", zo schrijven de instanties.

Beslotenheid De onderhandelingen vinden grotendeels in beslotenheid plaatst, tot ergernis van critici. "ACTA raakt talloze belanghebbenden in de informatiemaatschappij. Deze belanghebbenden krijgen door de intransparante besluitvorming echter vrijwel geen inspraak", aldus de brief. "Dit gebrek aan transparantie is niet acceptabel en leidt bovendien tot een verminderd draagvlak voor aan ACTA gerelateerde nationale wetgeving, zeker nu andere verdragen in veel meer openheid zijn onderhandeld."

Zelfcensuur Volgens de organisaties kan ACTA leiden tot zelfcensuur van onze informatie-infrastructuur en daarmee tot verschraling. Uit de onderhandelingsteksten blijkt namelijk dat de partijen online tussenpersonen willen inzetten bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. "Aan de hand van een recent uitgelekte tekst kan zelfs worden opgemaakt dat het linken naar inbreukmakend materiaal als auteursrechtinbreuk zou kunnen worden aangemerkt", zo staat in de brief. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat individuen die in blogs of op fora wijzen op illegale content, vervolgd worden voor het plaatsen van deze links.

Beperken tot namaakgoederen Daarom willen de organisaties dat de Nederlandse regering zich hard maakt voor een beperking van het verdrag tot namaakgoederen en een uitbreiding naar de intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving tegengaat. De brief is ondertekent door Bits of Freedom, de Consumentenbond, FOBID, Free Knowledge Institute, HCC, Health Action International Europa, Vereniging Internet Society Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Nederland Kennisland, Open Domein, Platform Burgerrechten, Stichting Privacy First, Vereniging Vrijbit en Stichting VrijSchrift.

Ministerie Het ministerie van Economsche Zaken laat in een reactie weten dat Nederland de kritiek op het gebrek aan openheid rond het verdrag deelt. Volgens het ministerie is uitgangspunt van Nederland bij de onderhandelingen dat het verdrag niet verder mag gaan dan de huidige Europese regelgeving rond intellectueel eigendom. Nederland blijft volgens de reactie 'alert' dat het ACTA-verdrag niet leidt tot bijvoorbeeld afsluiten van internetgebruikers of verplichte filtering van verbindingen.