Afdrukken
Hits: 1585

Voor het eerst in de geschiedenis is er sprake van een krimpende hoeveelheid spam. De wereldwijde daling is deels te danken aan de bestrijding van zogeheten 'botnets', bericht technologiebedrijf Cisco donderdag.

Botnets, groepen geïnfecteerde computers, versturen soms miljoenen spam-mails per dag. De botnes 'Waledac' en 'Pushdo' verstuurden ieder meer dan een miljoen spam-mailtjes per dag, maar werden vorig jaar onschadelijk gemaakt. Hierdoor werd er vooral minder spam verstuurd vanuit Brazilië, China en Turkije. Wereldwijd voeren regeringen de strijd tegen de ongewenste e-mailtjes op, stelt Cisco. In een aantal westerse landen, waaronder Groot-Brittannië en Frankrijk, steeg de hoeveelheid spam desalniettemin met zo'n 100 procent. Botnets die spam produceren profiteren in deze landen van de gestage opmars van snel breedband internet.

Smartphones Volgens de onderzoekers beginnen cybercriminelen hun aandacht steeds vaker te richten op smartphones en andere mobiele apparaten. De verbeterde bescherming van Windows-pc's draagt daar volgens Cisco aan bij. Mac OSX, het besturingssysteem van Apple, zou hierdoor ook vaker doelwit worden van criminelen. Cisco kende de internetworm Stuxnet de 'evil'-award toe voor de grootste cyberbedreiging van het jaar. De worm, die schade aan kan richten in controlesystemen van bijvoorbeeld kerncentrales, moet ook in 2011 goed in de gaten gehouden worden, waarschuwt het bedrijf.