Werelds grootste chipmaker Intel maakte donderdag recordresultaten bekend over 2010, zowel wat betreft winst als wat betreft omzet. Dat komt vooral door de groei van het internetverkeer.

Intel profiteerde onder meer van groei in opkomende markten in met name Azië, van een sterke vraag naar laptops en netbooks en een sterke toename van de vraag naar servers. We zijn erg optimistisch, zei Roger Benson, algemeen directeur Intel Noord-Europa vrijdag. In het vierde kwartaal waren we vooral positief verrast door de groei van 15 procent op kwartaalbasis in ons serversegment. Dit heeft te maken met de sterke groei in internetverkeer, dankzij het toenemend aantal apparaten met een internetverbinding zoals smartphones en netbooks.

Internetverkeer Het internetverkeer is volgens Benson vorig jaar gestegen tot 175 exabytes, oftewel 175 miljard gigabytes. Dat is meer dan in alle jaren tezamen sinds het begin van internet. De komende vijf jaar zal het internetverkeer naar verwachting verder stijgen tot 1000 exabytes, aldus Benson. Intel heeft nog een relatieve achterstand in de markt voor tabletcomputers en smartphones. Hier zwaait branchegenoot ARM de scepter, mede dankzij het feit dat het processoren levert voor populaire producten van Apple zoals de iPad. Intel heeft de aanval inmiddels ingezet en kondigde tijdens de elektronicabeurs CES in Las Vegas aan dat zeven bedrijven, waaronder Samsung, tablets gaan lanceren met zogenoemde Atom-processoren van Intel.

Elektriciteitsgebruik Het is een spel voor de lange termijn. We zetten in op een laag elektriciteitsgebruik, wat bij de mobiele apparaten een belangrijk criterium is, zei Benson. Intel investeert komend jaar 9 miljard euro, ten opzichte van 5,2 miljard euro in 2010, om de concurrentie voor te kunnen blijven. Intel boekte vorig jaar een omzet van 43,6 miljard dollar (32,6 miljard euro), een stijging van 24 procent ten opzichte van 2009. De operationele winst kwam uit op een recordbedrag van 15,9 miljard dollar.