Eurocommissaris Viviane Reding (justitie) steunt een Duits initiatief rondom strengere regelgeving wat betreft het bewaren van onder meer sms- en belgegevens. Ook dient Reding een voorstel in voor Europese regelgeving rondom webwinkels.

In Duitsland wordt gepleit voor bescherming van gegevens. Zo wil de Duitse minister van justitie dat telefoongegevens en geschiedenis wat betreft internet niet langer dan zes maanden mogen worden opgeslagen. Reding laat aan de Duitse krant Die Welt weten dat ze het initiatief steunt. “Dit is een stap in de goede richting”, aldus de Eurocommissaris. “Het is een veelbelovende aanpak om de juiste balans te vinden tussen de veiligheid van onze burgers en het respecteren van persoonlijke gegevens.” Deze week wordt mogelijk de Europese wetgeving wat betreft het bewaren van gegevens aangepast. “Concreet zal ik onderzoeken in welke mate de opslag van verschillende gegevens noodzakelijk is en welke minder ingrijpende maatregelen hetzelfde resultaat hebben.”

Webwinkels Reding maakte bovendien bekend dat alle Europeanen binnenkort algemene rechten krijgen bij het winkelen op internet. Uit een voorstel blijkt dat Reding wil dat alle Europeanen voldoende geïnformeerd worden, ook over belastingen en extra kosten. Bovendien moet er volgens de Eurocommissaris een termijn van veertien dagen komen waarin de consument van gedachte mag veranderen wat betreft de gedane aankoop. Ten derde moeten webwinkels verantwoordelijk zijn voor schade opgelopen tijdens het transport.

Het voorstel is een afgeslankte versie van plannen van ruim twee jaar geleden. Een meerderheid van de Europese Commissie steunt het voorstel volgens the Financial Times. Op dit moment gelden er verschillende regels in de EU-lidstaten. Omdat webwinkels zoals Amazon en veel online kledingwinkels in heel Europa opereren, is Europese regelgeving volgens Reding gewenst.