Apple zal de iPhone 5 en iPad 2 uitrusten met de techniek near-field communication (NFC). Middels een chip kunnen gebruikers dan draadloos betalingen doen.

Dat schrijft Bloomberg op basis van Richard Doherty, topman bij consultancybedrijf Envisioneering Group en bronnen die betrokken zijn bij de productie van de hardware voor de apparaten. Geruchten over NFC in de nieuwe iPhone deden al eerder de ronde. Volgens de bronnen die bezig zijn met de productie van de iPhone 5 en iPad 2, zullen de apparaten dit jaar gelanceerd worden en is het erg waarschijnlijk dat ze uitgerust worden met NFC.

NFC is een techniek waardoor apparaten draadloos bepaalde informatie kunnen versturen en ontvangen over een afstand van ruim tien centimeter. Door middel van een simpele handeling bij de kassa kan er met NFC betaald worden. Door de techniek zou Apple mogelijk ook informatie van creditcards, iTunes cadeaukaarten en bankgegevens kunnen overnemen op de apparaten.

Google liet eerder al weten een speciale service rond NFC te overwegen. Eric Schmidt, CEO van Google, sprak op een beurs in november al over de techniek. Hij liet toen doorschemeren dat NFC mogelijk in de nieuwe versie van het besturingssysteem Android zit verwerkt. Deze nieuwe versie wordt in de loop van dit jaar verwacht. Volgens twee bronnen gaat Google mogelijk verder dan alleen het inbouwen van een chip; er zou een hele dienst om het mobiel betalen heen worden gebouwd.

Concurrentie Ook Verizon, AT&T en T-Mobile USA, drie grote providers in de VS, hebben interesse in de techniek en startten een samenwerking die in 2012 NFC-diensten moet gaan aanbieden. Daarnaast zijn zowel Visa als Paypal bezig met het ontwikkelen van soortgelijke diensten.