Wegens een ontwerpfout in de chipsets voor Sandy Bridge-processors, Intels nieuwste processorfamilie, heeft het bedrijf aangekondigd per direct de levering van de chipsets te staken. Een nieuwe versie van de chip moet de problemen verhelpen.

Het probleem zit niet in de nieuwste processors zelf, maar in de hardware van de chipset. Intel kondigde begin deze maand zijn nieuwste generatie Core-processors, met codenaam Sandy Bridge, aan en leverde de bijbehorende chipset: de Series 6-chipset met codenaam Cougar Point. Uit onderzoek van Intel is gebleken dat in die chipset een fout kan optreden, die de prestaties van de ingebouwde sata-poorten nadelig kan beïnvloeden. De Series 6-chipset heeft sata-600-poorten aan boord gekregen, maar de degradatie zou zich juist in de sata-300-poorten voordoen. De fout zou zich niet direct manifesteren, maar na verloop van tijd de prestaties of functionaliteit van de sata-poorten verminderen.

Het bedrijf is per direct gestopt met het leveren van de Cougar Point-chips en is inmiddels van start gegaan met de productie van een verbeterde versie van de chips waarin het probleem zich niet voor zou doen. De al aan moederbordfabrikanten geleverde chipsets zullen vanaf eind februari vervangen worden door de nieuwe versie, terwijl Intel denkt in april weer op schema met de productie van de chips te zitten. Reeds geleverde systemen of componenten met de aangetaste chipsets zullen in samenwerking met fabrikanten worden teruggehaald en worden omgeruild of voorzien worden van een nieuwe chipset.

Volgens Intel zouden alleen kopers van laptop- en desktopsystemen met de nieuwste Core i5- en Core i7-processors mogelijk getroffen zijn door de fout: die systemen werden vanaf 9 januari verkocht. Het bedrijf heeft voor het eerste kwartaal van dit jaar 300 miljoen dollar gereserveerd: de totale vervangingskosten voor 2011 raamt het bedrijf op 700 miljoen dollar. Desalniettemin denkt het bedrijf dat de fout in de Series 6-chipset geen significante gevolgen voor zijn omzet zal hebben. Het aandeel AMD steeg echter op de beurs in New York kort na de bekendmaking van Intel.