Microsoft heeft tijdens de MIX 2011-conferentie in Las Vegas de bèta van Silverlight 5 vrijgegeven. Het vernieuwde framework voor rich internet applications weet onder andere de gpu beter te benutten bij het afspelen van hd-video's.

Een van de belangrijkste vernieuwingen in Silverlight 5 is de ondersteuning voor hardwarematige versnelling bij het afspelen van h.264-video's met behulp van de gpu. Ook worden 3d-graphics via de grafische processor afgehandeld, terwijl met de Trickplay-feature video's versneld kunnen worden zonder dat de audio-pitch wordt verstoord. Verder zouden Silverlight 5-applicaties via een afstandsbediening aangestuurd kunnen worden, terwijl Microsofts framework voor rich internet applications ook 64-bit browsers moet gaan bedienen.

Silverlight-ontwikkelaars kunnen verder met versie 5 hun creaties eenvoudiger testen als zij Visual Studio 2010 gebruiken. Ook kunnen data-binding expressions beter gedebugd worden in Silverlight-applicaties door het plaatsen van breakpoints. De final van Silverlight 5 moet later dit jaar uitkomen.

De release komt niet als een verrassing; op het Silverlight-blog werd de aanstaande release van Silverlight 5 bèta al aangekondigd. Volgens de softwaregigant heeft Silverlight ondanks de toenemende belangstelling voor html 5 nog steeds een zonnige toekomst voor zich, omdat er geen webtechnologie is die geschikt is om in alle scenario's voor webtoepassingen gebruikt te worden. Zo biedt Silverlight bijvoorbeeld net als Adobes Flash de mogelijkheid om video's te beveiligen met drm, terwijl de video-tag van html 5 deze feature nog niet heeft. Daarnaast ziet Microsoft Silverlight samen met XNA als een sleutelplatform voor Windows Phone 7-applicaties.

Microsoft heeft met de ruime aandacht voor html 5 en aanverwante technologieën, en de presentatie van de IE10-preview, opnieuw laten zien dat het bedrijf zich meer en meer richt op het toepassen van open standaarden. De softwaregigant gaf dit eerder al aan tijdens de ontwikkeling van Internet Explorer 9. Volgens Microsoft wordt html 5 in hoog tempo door de software-industrie omarmd en is dit ook noodzakelijk om ook de diverse mobiele platformen goed te kunnen bedienen.