Microsoft heeft aangekondigd Internet Explorer op systemen die Windows XP, Vista of Windows 7 draaien, automatisch te gaan upgraden naar de recentste versie. Bedrijven kunnen de automatische updates desgewenst uitschakelen.

Tot voor kort werden nieuwe versies van Internet Explorer aangeboden als optionele updates of waren nieuwe browserversies opgenomen in service packs. Microsoft heeft echter aangekondigd dat het zijn updatestrategie gaat wijzigen, om te beginnen in Australië en Brazilië. Vanaf januari zal Microsoft in deze landen automatisch de laatste versie van Internet Explorer installeren op systemen die XP, Vista of Windows 7 draaien. Momenteel is dat versie 9 of, voor Windows XP, versie 8. Het is nog onduidelijk wanneer Microsoft deze gewijzigde updatemethode in andere landen gaat hanteren.

Volgens Microsoft is de gewijzigde strategie belangrijk voor het internet, omdat Windows-gebruikers zo beter beveiligd zouden zijn en bovendien van de laatste browserfeatures gebruik kunnen maken. Verder laat de softwaregigant weten dat het sterk verouderde en kwetsbare IE6 te willen vervangen met het automatische upgradeproces.

Voor bedrijven die nog niet willen upgraden naar een courante versie van IE, zal Microsoft de automatic update blocker-tool uitbrengen. Hiermee kunnen systeembeheerders voorkomen dat de browser automatisch vernieuwd wordt. Bovendien wordt de automatische update niet aangeboden als een bedrijf een eerder upgradeverzoek via Windows Update heeft geweigerd. Ook belooft Microsoft dat consumenten het automatische upgrade-proces kunnen blokkeren, een optie die bovendien in toekomstige IE-versies beschikbaar komt.