Gebruikers van Windows XP keren het 10-jaar oude besturingssysteem massaal de rug toe. In de afgelopen maanden is er een massale overstap naar Windows 7 te zien.

Uit cijfers van Net Applications blijkt dat van september tot december het aandeel XP met 6 procentpunten is gezakt. In de 4 maanden daarvoor was dat nog 3.4 procentpunt. Windows 7 spint er garen bij want die steeg juist met 6.4 procentpunt.

In augustus van vorig jaar zagen we al dat het gebruik van XP behoorlijk aan het afnemen was. Wanneer we uitgaan van de cijfers van vorig jaar dan zal er waarschijnlijk deze maand ook een grote daling te zien zijn omdat veel mensen aan het eind van het jaar een nieuwe computer kopen (met Windows 7). Geschat wordt dat Windows 7 zo’n 50% marktaandeel zal hebben in oktober van 2012, de maand waarin Windows 8 mogelijk uit zal komen. Microsoft kan tevreden zijn want die riep gebruikers al eerder op om te stoppen met Windows XP. Microsoft heeft dan ook laten weten geen ondersteuning meer op het oude besturingssysteem vanaf april 2014.