Android zal in 2012 het meest verkochte computerplatform zijn. Terwijl de verkopen van traditionele pc's afvlakken, wordt Android alsmaar groter.

 

Marktonderzoeker Horace Dediu van onderzoeksbureau Asymco verwacht dat Android-verkopen in 2012 groter zullen zijn dan die van traditionele pc's. De onderzoeker toont op het blog van Asymco een grafiek die de verkoopcijfers van verschillende computerfabrikanten, door de jaren heen laat zien.

De grafiek begint in 1975 en laat vanaf het begin van de jaren tachtig een flinke groei zien voor de traditionele pc. Ook systemen die pas in de laatste jaren zijn ontwikkeld worden weergegeven. Zo is te zien dat Android, iPhone en iPad een gigantische klim hebben gemaakt sinds hun ontstaan. Terwijl de verkoop van pc's aan het afvlakken is, kruipt Android er steeds dichter naartoe.

 

Apple de grootste HP verkocht in het vierde kwartaal 14,7 miljoen computers, blijkt uit cijfers van analistenbureau Gartner. Er zijn nog geen officiële cijfers van Apple over dat kwartaal, maar onderzoeker Horace Dediu schat dat er zo'n 5,2 miljoen Mac werden verkocht en nog eens 14,7 miljoen iPad's.

Bij elkaar opgeteld komt de onderzoeker dan op bijna 20 miljoen verkochte 'computers' van Apple. Daarmee zou het bedrijf HP voor het eerst hebben ingehaald, de verkopen van die fabrikant daalden juist.

 

Flinke daling voor HP Als de iPad wordt meegerekend zou Apple in het vierde kwartaal op een marktaandeel van 17,6 procent uitkomen. Als de iPad wordt weggelaten is dat slechts 5,6 procent. HP heeft over het vierde kwartaal een marktaandeel van 13 procent (16 procent als de iPad niet wordt meegerekend). Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008 is dat een flinke daling. Toen haalde de computerfabrikant nog een 19,3 procent marktaandeel.