In 2011 zijn er wereldwijd voor het eerst meer smartphones verkocht dan pc’s. De verkoop van smartphones groeide in 2011 met 62 % tot 488 miljoen stuks.

Volgens marktondezoeker Canalys overtreft dit aantal het aantal verkochte pc’s in al zijn verschijningsvormen inclusief de tablet. Hiervan zijn er maar 415 miljoen van verkocht. Dit houdt in dat er steeds meer mensen kunnen genieten van de mogelijkheden van het multifuncitonele zakcomputertje wat een smartphone feitelijk is. En smartphone is immers veel meer dan alleen een telefoon. Het geeft ons instant toegang tot internet en alle informatie en media die daarop te vinden is. Het zal dan ook niet lang meer duren dat de smartphone het belangrijkste internetapparaat wordt. In 2011 is de verkoop van netbooks ingezakt. Ook de vraag naar notebooks en desktop daalde als een direct gevolg van de groeiende belangstelling voor tablets. Toch heeft het succes van de tablets niet veel invloed op de vraag naar smartphones. Wel verwacht Canalys dat de groei in de verkoop van smartphones in 2012 zal afvlakken. Dit omdat prijsvechters onder in de markt meer op hun marges zullen gaan letten.

Het zal niemand verbazen dat Apple de meest succesvolle smartphone-verkoper is, direct gevolgd door Samsung, terwijl Android het best verkopende smarthone platform is. Nokia is ondanks de tegenvallende resultaten nog een goede derde met 77 miljoen verkochte smartphones in 2011. Apple verkocht ruim 93 miljoen stuks en Samsung 91 miljoen.