Afdrukken
Hits: 1951
De KPN gaat twee miljoen Kpnmail-, HetNet- en Planet-mailacounts naar eigen zeggen in de loop van zaterdag weer bereikbaar maken. Klanten krijgen instructies hoe ze hun wachtwoord moeten veranderen. De Opta start een onderzoek naar de hack.

"De e-mailaccounts van KPN zijn vanaf 9.00 uur weer live", schreef KPN aanvankelijk, maar in een update moest de provider toegeven dat deze tijd te optimistisch is en dat het bedrijf extra controles wilde uitvoeren vanwege de grote hoeveelheid accounts die het betreft. Nu spreekt het bedrijf daarom van 'in de loop van de dag'. Klanten met een Kpnmail-, HetNet- en Planet-mailacount krijgen per mail uitleg hoe ze hun wachtwoord kunnen resetten en ook kunnen ze via kpn.com hun wachtwoord veranderen.

Vrijdagmiddag werden de mailgegevens van 539 KNP-klanten met adres, woonplaats, telefoonnummer, gebruikersnamen en wachtwoorden op internet gezet. De data is waarschijnlijk buitgemaakt bij een hack, die KPN woensdag bekendmaakte. Aanvankelijk sprak KPN tegen dat er klantgegevens waren gestolen. Nu zegt de het concern echter: "Wij kunnen niet uitsluiten dat de gegevens van nog meer klanten in handen van derden zijn gevallen."  

Vrijdag schakelde KPN de uitgaande mail al in, zodat klanten wel mail kunnen verzenden. Het telecombedrijf raadt gebruikers aan hun wachtwoord ook niet meer te gebruiken voor andere internetdiensten. Op internet verschenen berichten dat mensen met de gepubliceerde wachtwoorden konden inloggen bij Facebook en Marktplaats. "Wie inlogt riskeert twee jaar cel en wie gegevens wijzigt riskeert vier jaar cel", zei Wim de Bruin, voorlichter van het Landelijk Parket.

De Opta toezichthouder voor de telecommarkt gaat onderzoek doen naar de hack bij KPN. "Uit het onderzoek moet blijken of KPN genoeg maatregelen heeft genomen om te zorgen dat de beveiliging op orde is", zegt een woordvoerder van Opta.