In navolging van eerdere testen heeft KPN besloten de gespreksverbetertechniek HD Voice op zijn gehele 3g/umts-netwerk beschikbaar te stellen. De functionaliteit werd eerder al geactiveerd, maar de provider heeft besloten deze aan te laten.

Begin dit jaar maakte KPN bekend HD Voice op zijn netwerk te testen en op basis van de ervaringen en reacties te besluiten of de gespreksverbetertechniek zou worden gehandhaafd. Maandag heeft de provider aangekondigd dat klanten daadwerkelijk een betere gesprekskwaliteit ervaren en dat HD Voice dus permanent zal werken.

Om HD Voice te kunnen gebruiken, hebben zowel de beller als de persoon die wordt gebeld een toestel nodig dat HD Voice, dat is gebaseerd op de standaard AMR-WB, ondersteunt. Diverse mobiele OS'en, zoals Android en Windows Phone, ondersteunen de benodigde codec, maar de hardware en radio moeten eveneens ondersteuning bieden om HD Voice mogelijk te maken. Ook een tweede microfoon is noodzakelijk, aldus KPN eerder.

Op dit moment ondersteunen ongeveer 36 verschillende toestellen HD Voice. Dat omvat ongeveer 20 procent van het totale aantal toestellen op het Nederlandse KPN-netwerk. KPN heeft 5,3 miljoen klanten, waardoor het aannemelijk is dat tussen een en anderhalf miljoen telefoons de techniek ondersteunen. Telefoons van Apple en BlackBerry horen daar niet bij. HD Voice werkt ook bij klanten van dochterbedrijven Hi en Telfort.

HD Voice is een techniek waarbij het stemgeluid met een groter frequentiebereik over het netwerk wordt verstuurd. Vanwege de gebruikte bandbreedte vereist de techniek dat de gebruiker via het 3g-netwerk belt. Hoewel KPN beweert dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de accuduur, is op veel plekken het bereik van 3g minder dan dat van gsm, waardoor gebruikers in praktijk wel degelijk een verschil kunnen merken.

Door het hogere frequentiebereik, moet het geluid helderder klinken en achtergrondgeluid juist minder te horen zijn. Daardoor moeten mensen met accenten en mensen die binnensmonds praten makkelijker te verstaan zijn door de telefoon.