KPN verhoogt de downloadsnelheid van zijn Premium-abonnement voor nieuwe abonnees van 50 naar 80Mbps. Voor bestaande abonnees wordt de hogere snelheid, voor zover die mogelijk is, pas vanaf eind dit jaar doorgevoerd.

De snelheidsverhoging geldt zowel voor het Premium-abonnement met alleen internet als voor het Alles-In-Een-pakket, meldt KPN. De wijziging gaat direct in voor nieuwe abonnees, maar bestaande abonnees moeten tot maximaal een half jaar wachten voordat van de hogere snelheid gebruik kan worden gemaakt.

De snelheidsverhoging is bij vaste, dsl-verbindingen mogelijk door pair bonding, een technologie waarbij verschillende koperlijnen worden benut. KPN deed al eerder experimenten met pair bonding. Met het vectoring-algoritme zouden bovendien op termijn snelheden tot 120Mbps behaald kunnen worden. Het is voor het eerst dat een abonnement met pair bonding kan worden afgesloten.

KPN verhoogt de snelheden van koperverbindingen om de levensduur te rekken; de uitrol van glasvezel is vooralsnog beperkt. Via glasvezel biedt KPN al snelheden van 500Mbps symmetrisch.