De ellende met kopieerbeveiligingen voor hd-video is dat je als consument daar ongemak van hebt en bovendien de kosten betaalt. En natuurlijk dat ze niet het beoogde resultaat hebben. Waar is het eerste stukje

content dat dank zij al die inspanning net is gekraakt? Met hd-video heeft de entertainmentinsdustrie een nieuwe kans gehad, en die kans is alweer verkeken. De hd-dvd is gekraakt en de eerste film is op een p2p-netwerk verschenen. Het is de slechte science fictionfilm Serenity, dus u hoeft niet naar de pc te rennen. Van vier andere films, van de weinige die op hd-dvd zijn verschenen, zijn de sleutels gepubliceerd.

De details. De kraak betreft de techniek aacs, Advanced Access Content System. Die was afgelopen zomer al een beetje gekraakt, door een programma dat 25 keer per seconde een screenshot van een pc nam. Een beetje flauw misschien maar het werkte wel. Er zijn toen voor zover bekend geen kopie�n van films verspreid.

Bij aacs heb je altijd de sleutel van de film en de sleutel van het afspeelapparaat, en dat afspeelapparaat mag een mediaspeler voor een computer zijn. Het komt erop neer dat met de spelersleutel een speler zich bekendmaakt als een legitiem apparaat, dat netjes met de film zal omgaan, dus geen kopie�n zal laten maken. De film geeft daarop zijn sleutel prijs, waarmee het afspeelapparaat de informatie op de schijf kan decoderen.

De kraak van hd-dvd bestaat eruit dat een groep hackers blijkbaar in staat is een legitieme speler te simuleren en zo films op hd-dvd hun sleutels kan laten opgeven. Die sleutels worden dan via internet verspreid. Een programmaatje waarin die sleutel kan worden ingevoerd en dat dan een kopie maakt van een hd-dvd, is apart gepubliceerd. Het heet BackupHddvd.

Een bestand van een gekopieerde hd-dvd-film is zo'n 20 GB groot. Dus dat wordt nog hard werken voor uw breedbandverbinding. En u heeft wel een hd-scherm nodig om het tot zijn recht te laten komen dus niet lichtvaardig downloaden zou ik zeggen.

Overigens staat de 20 GB-versie van Serenity op een besloten Bittorrent-site, ik heb hem nog niet in het openbaar gezien. Wel verschillende versies van 11 GB, vanochtend zag ik er zelfs een die een Blu-Ray-versie wordt genoemd. Ik heb nog niet kunnen checken of die echt is, want 11 GB download je niet zo gauw, maar als die Blu-Ray-versie echt is dan is dat nieuws, want Blu-Ray heeft nog andere bescherming dan alleen aacs.

Als ik er even vanuit ga dat alleen hd-dvd is gekraakt, wat zijn dan de gevolgen? Dat hd-dvd nu iets aantrekkelijker is voor de consument die graag een reservekopietje maakt, maar eerlijk gezegd is de procedure daarvoor nu nog te moeilijk. Vooral is hd-dvd nu minder aantrekkelijk geworden voor de amusementsindustrie. Want voorlopig zullen alleen hd-dvd films worden gekopieerd en uitgewisseld. Totdat natuurlijk concurrent Blu-Ray inderdaad ook wordt gekraakt, en daar kun je op wachten. Laten we dat nu dan maar even gaan doen.