Vandaag de dag is het in 2012 geïntroduceerde ddr4 verreweg de meest gangbare versie voor nieuwe hardware. Toch zijn er bij mensen thuis ook nog genoeg systemen te vinden die van ddr3 gebruik maken,

Zoals de populaire Intel Haswell-generatie en AMD’s FX-serie. Ddr4 is simpelweg een evolutie van het uit 2007 stammende ddr3, net zoals ddr3 een evolutie was van ddr2.Echt grote stappen hebben we sinds de overgang naar ‘double data rate’ niet meer gezien. Kort gezegd maakt ddr4 wederom een hogere snelheid mogelijk en daarmee meer bandbreedte, bij een lagere spanning op de modules, met als voornaamste keerzijde dat de latency’s weer wat toenemen.

Wanneer je zowel de kloksnelheid als de CAS latency weet, kan je de zogenaamde ‘True Latency’ uitrekenen. Dit doe je door de CL te delen door de werkelijke snelheid, maal duizend. De formule is dus: CAS Latency / werkelijke snelheid * 1000 = True Latency in ns. Als voorbeeld nemen we twee ddr4-geheugenmodules; een is ddr4 2400CL16, de ander is ddr4 3200CL22. De True Latency van de eerste module is 16/1200*1000 = 13,33 ns. Bij de tweede module is dat 22/1600*1000 = 13,75 ns.

De latency’s van beide modules zitten erg dicht bij elkaar, maar de wat betreft kloksnelheid langzamere module heeft een lagere latency. Welke van de twee is sneller? Wat betreft doorvoersnelheid wint de module van 3200 MT/s het met gemak, terwijl als je puur naar latency kijkt de module van 2400 MT/s de snelste is. Het hangt van je toepassing af welke eigenschap de meeste voordelen biedt. Voor gaming zijn de latencies relatief belangrijk, maar ook hier verschilt per spel welke eigenschap belangrijker is: doorvoersnelheid of latency.

Met gelijke snelheden verdient de lagere CAS latency altijd de voorkeur. Het is ten slotte belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de latency van werkgeheugen niet de latency is die je terugziet in geheugentests zoals bijvoorbeeld Aida64. Dat komt omdat de geheugencontroller van de processor ook een rol speelt in de totale latency, en het dus een optelsom van onderdelen is die hier aan bijdragen.

 

geheugen generatie