Ook Toshiba stort zich op de markt voor zogenaamde solid state drive voor notebooks.

De Japanse fabrikant, die op dit moment de op eenn na grootste ontwikkelaar van nand-type flashgeheugen is, wil met deze ontwikkeling nieuwe afzetmarken creeren voor zijn geheugenchips, meldt Reuters. Volgens Toshiba zullen de nieuwe drives een opslagcapaciteit hebben 32 tot 128 gigabyte en zal de massaproductie halverwege volgend jaar beginnen.

Solid state drives slaan gegevens op in flashgeheugen in plaats van op een schijf die ronddraait. Ze zijn sneller en een veel stiller dan mechanische schijven en worden dan ook gezien als het opslagmedium van de toekomst. Ssd's zijn bovendien kleiner dan traditionele harde schijven en ook mechanische gebreken zullen tot het verleden behoren.
Vanwege de kleine omvang wordt flashgeheugen nu nog vooral toegepast in draagbare mediaspelers en tablet-pc's. Voor toepassingen in 'gewone' computers voor consumenten is de technologie vaak nog te duur. Maar met de massaproductie van de ssd-flash-drives hoopt Toshiba aan beide problemen een einde te maken.

Toshiba is niet de enige fabrikant die toekomst ziet in de nu nog relatief dure ssd-drives. Samsung, de grootste geheugenchipfabrikant ter wereld, en SanDisk (partner van Toshiba) zijn al eerder begonnen met het maken van ssd-drives. In navolging van het nieuws hebben ook andere fabrikanten laten weten plannen te maken voor de massaproductie van deze opslagvorm.