Na jarenlange trouwe dienst begint de Universal Serial Bus (usb 2.0) zo langzamerhand de bottleneck op onze steeds snellere computers te worden. Reikhalsend wordt daarom

door de power gebruiker uitgekeken naar usb 3.0, dat op papier 10 keer zo snel is. Usb 3.0 is pas in 2010 beschikbaar voor de consument, maar de doorvoersnelheden die met usb 3.0 kunnen worden gehaald zijn niet mis. Wat kunnen we straks verwachten met de nieuwe usb standaard?

Computers worden steeds sneller en verwerken steeds grotere hoeveelheden gegevens. Daardoor verwacht de computergebruiker ook meer van zijn randapparatuur als de externe geluidskaart, of de externe verbinding met de videocamera. Veel van deze apparatuur wordt via de firewire of usb 2.0 poort verbonden. Na jarenlange trouwe dienst begint usb 2.0 de bottleneck voor de steeds snellere computer te worden. De opvolger, usb 3.0, laat echter nog even op zich wachten en wordt pas in 2010 verwacht, meldt Maximum PC.

Tien maal hogere doorvoersnelheid mogelijk
De specificaties van usb 3.0 zien er op papier likkebaardend goed uit. In vergelijking met usb 2.0 wordt de doorvoersnelheid van gegevens verhoogd van 480 Mbit naar 4,8 Gigabit per seconde. Het overzetten van een high definition video van 27 gigabyte naar een mediaspeler met usb 3.0 duurt ongeveer 70 seconden. Bij een mediaspeler met usb 2.0 kan dat wel vijftien minuten duren. De snelheden zijn wel afhankelijk van de randapparatuur. Bijvoorbeeld een solid state drive (ssd) zal meer profiteren van de hogere doorvoersnelheid dan de harddisk die wordt begrensd door zijn eigen rotatie- en schrijfsnelheid.

Draadloos usb mislukt?
In 2005 is de eerste versie van draadloos usb ontwikkeld. Draadloos usb wil echter maar niet van de grond komen. Dat is niet zo gek want slechts 75 producten maken tot nu toe gebruik van het Certified Wireless USB-protocol. Draadloos usb werkt met een 3 Ghz radiosignaal. Theoretisch zijn hiermee snelheden van 480 Megabit per seconde mogelijk met apparaten die tot drie meter van de computer staan. Bij apparatuur die tot 10 meter van de computer staan is een snelheid van 110 Megabit per seconde mogelijk. Net als bij een draadloos netwerk kan een gestoord radiosignaal problemen opleveren bij draadloos usb

Terugwaarts compatibel met usb 2.0
Usb 3.0 is terugwaarts compatibel met usb 2.0. De connectors aan het einde van de usb 3.0 kabel ziet er ongeveer hetzelfde uit een usb 2.0 kabel. Dat betekent dat je een apparaat met een usb 3.0 kabel in een usb 2.0 poort kunt steken. Natuurlijk zal het apparaat dan niet van de usb 3.0 snelheid gebruik kunnen maken.

Tegelijk gegevens schrijven een ontvangen
Een usb 3.0 kabel heeft meer draadjes dan bij usb 2.0. Een usb 2.0 kabel beschikt over vier draadjes: twee voor data in en uitvoer, een stroom- en een aardedraad. USB 3.0 voegt daar vijf draadjes aan toe. Met twee draadjes tegelijk wordt data verzonden. Twee andere draadjes verzorgen de dataontvangst. Daardoor kan de usb 3.0 poort tegelijkertijd gegevens ontvangen en schrijven van het usb-apparaat, handig voor opslagapparatuur en pda's. Door de extra draadjes is de usb3.0 kabel zichtbaar dikker, ongeveer even dik als een ethernetkabel.

Verbeterd energiebeheer
Een ander voordeel van usb 3.0 is de hogere stroomcapaciteit. Steeds meer randapparatuur kun je aan de usb-poort opladen. Usb 3.0 geeft met een maximale capaciteit van 900 milliampere tot negen maal zoveel energie als de oude usb 2.0 poort. Dus ook de krachtiger apparaten kun je straks via de usb-poort opladen. De hogere stroomcapaciteit gaat gepaard met een verbeterd energiebeheer.

Momenteel zijn ongeveer 90 procent van de specificaties van usb 3.0 vastgelegd. De definitieve versie zal in het vierde kwartaal van dit jaar gereed zijn. Halverwege 2009 zouden de hardwarepartners van Intel de eerste apparatuur gereed hebben die van usb 3.0 gebruikmaken. In 2010 zal de consument dan eindelijk gebruik kunnen maken van het felbegeerde usb 3.0.