Met de komst van de E-serie Sandy Bridge-processors, die voor eind 2011 op de planning staan, wordt ook een nieuwe chipset voor moederborden geïntroduceerd. Details over deze X79-chipset zijn bekend geworden.

De Chinese website IT.com heeft de hand gelegd op een presentatie waarin details over de aankomende chipset uit de doeken worden gedaan. Uit de roadmap blijkt dat de beschikbaarheid van de X79-chipset op koers ligt voor een gelijktijdige introductie met de Sandy Bridge E-processors. De E-serie is voor enthousiasts in het high-end marktsegment bedoeld en de X79-chipset biedt dan ook een scala aan features, compleet met nieuwe socket.

De E-serie Sandy Bridge-processors maakt gebruik van socket lga2011 en beschikt over een vierkanaalsgeheugencontroller. De chipset zal dan ook met niet minder dan vier geheugenslots overweg kunnen en ook de pci-express-slots zijn uitgebreider dan bij de huidige Sandy Bridge-chipsets. X79-chipsets zullen twee pci-express-x16-slots, beide met x16-snelheden, kunnen aansturen, of vier pci-express-x16-slots met ieder acht lanes.

De pch communiceert via acht pci-expres 2.0-lanes met de cpu, waarbij iedere lane goed is voor een bandbreedte van 5GT/s. De pch biedt onder meer plaats aan veertien usb 2.0-poorten, maar geen usb 3.0-poorten. De maximaal veertien sata-poorten bestaan uit maximaal tien sata-600- en vier sata-300-poorten. Verder zijn een gigabit-netwerkpoort en 7.1-kanaalsgeluid aanwezig. Ten slotte biedt de X79-chipset ondersteuning om de processorcores en het geheugen over te klokken.