De form factor, oftewel de fysieke uitvoering van de SSD. Daarvan zijn er bij PCI-Express drie opties: een 2,5” drive, een M.2-module en een PCI-Express uitbreidingskaart. Van elk van die opties bestaan – om het lekker overzichtelijk te houden – weer varianten.

 De M.2 form factor ligt meer voor de hand; deze is primair bedoeld voor laptops, aangezien M.2 modules veel kleiner en dunner zijn dan 2,5” drives. Let wel, de M.2 connector ondersteunt zowel Serial ATA als PCI-Express. Het is dus zeker niet zo dat iedere M.2 SSD ook een PCI-Express SSD is. Sterker nog, de meeste M.2 SSD’s die je op dit moment koopt maken gebruik van de SATA-interface. Daar komt bij dat er verschillende varianten van M.2 zijn. Een M.2 slot van het B-type met een inkeping aan de ene kant bevat maximaal twee PCI-Express lanes, een slot van het M-type maximaal vier lanes. PCI-Express M.2 SSD’s met een controller met twee lanes hebben in de regel beide inkepingen en passen zodoende zowel in een B- als een M-slot. Een PCI-Express SSD met vier lanes, zoals de SM951 in deze review, past alleen in een specifiek M-type slot.

Er zijn steeds meer desktop moederborden met M.2-sloten. Bij de vorige Intel chipset generatie (Intel Z97 en H97) was de aanwezigheid van M.2 sloten met vier PCIe lanes, een M-type dus, echter een uitzondering. Bij de nieuwste generatie moederborden voor de Intel 6de generatie Core-processors, ofwel de Z170 en H170 borden, is de aanwezigheid van een M-type M.2 slot juist (vrijwel) standaard.

 

Ten slotte is er nog de PCI-Express uitbreidingskaart, die in een normaal PCI-Express x4 of x16 uitbreidingsslot van een desktopmoederbord geplaatst kan worden. Dit is de eenvoudigste form factor en alleen geschikt voor desktop PC’s. Daarin is een PCI-Express insteekslot een stuk gebruikelijker dan M.2-sloten, laat staan U.2 connectors. Sommige fabrikanten van PCI-Express M.2 SSD’s bundelen deze dan ook met adapterkaarten om ze in een PCI-Express slot te gebruiken.