Afdrukken
Hits: 2067

Diverse gebruikers van Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista zeggen problemen te hebben met de werking van het ipv6-protocol. Ipv6 is de opvolger van ipv4 en heeft onder meer als voordeel dat er meer publieke ip-adressen beschikbaar komen.

Ook beschikt ipv6 over autoconfiguratie en is het voorzien in end-to-end beveiliging.

Windows Vista ondersteunt naast ipv4 ook standaard zijn opvolger. Diverse fabrikanten en gebruikers stellen echter dat ipv6 onder Vista nog niet vlekkeloos werkt.

"Vista heeft enkele flinke tekortkomingen omtrent ipv6 en ipv4", zegt bijvoorbeeld Loki Jorgenson van Apparent Networks. "Zo laat Vista de icmp-errors niet zien aan applicaties. De applicatie ziet dus alleen dat de netwerkverbinding niet werkt."

Volgens Jorgenson is dit een groot probleem voor de manier waarop zijn bedrijf en andere fabrikanten omgaan met Vista. "Het is totaal niet duidelijk waarom ipv6 wat dit betreft niet fatsoenlijk wordt ondersteunt."

Uit eerste ervaringen van bedrijven zou inmiddels ook blijken dat ipv4 en ipv6 niet lekker werken als zij naast elkaar zijn geïnstalleerd onder Vista.

Zo zouden applicaties onder Vista moeite hebben met het adresschema van ipv6, waardoor netwerkprinters bijvoorbeeld niet goed reageren en verbindingen wegvallen. Dergelijke problemen zouden zijn verholpen zodra ipv6 wordt verwijderd.

Microsoft steekt de hand in eigen boezem en erkent dat er problemen kunnen zijn. "Niet alle applicaties en drivers waren actueel bij de Vista-introductie. Dit heeft voor enkele incompatibiliteitsproblemen gezorgd", bevestigt Ian Hameroff, productmanager bij Microsofts Windows Server Network-groep