Windows 7 introduceert thuisgroepen, die u kunt beschouwen als de opvolgers van werkgroepen. Met een thuisgroep kunt u bestanden en printers delen met andere Windows 7-computers.

Ook kunt u beeld en geluid naar andere apparaten binnen een netwerk streamen. Uiteraard bepaalt u zelf welke items binnen een thuisgroep worden gedeeld.

Tijdens de installatie van Windows kunt u een thuisgroep instellen, maar dit kan ook achteraf. In het Configuratiescherm kiest u voor Netwerk en internet / Thuisgroep. Klik op de knop Een thuisgroep maken. De wizard vraagt u welke onderdelen u wilt delen, zoals afbeeldingen, muziek of video's. Ook geeft u hier op welke media mag worden gestreamd naar andere computers binnen het netwerk. Plaats daartoe een vinkje naast Mijn afbeeldingen, muziek en video's naar alle apparaten op mijn thuisnetwerk streamen. Vergeet bovendien niet een wachtwoord in te stellen: hiermee beschermt u de gedeelde inhoud.

Thuisgroepen aanpassen Met een Thuisgroep kunt u bepalen welke items u deelt. Voordeel van een thuisgroep ten opzichte van een traditionele werkgroep of een thuisnetwerk is de mogelijkheid om een pc snel lid te maken van de thuisgroep en direct toegang te geven tot de gedeelde items binnen deze groep. Om de instellingen aan te passen, opent u het Configuratiescherm. Kies Netwerk en internet / Thuisgroep en geef aan welke onderdelen u wilt delen.

Snelle toegang tot thuisgroep Thuisgroepen maken het onderling delen van bestanden een stuk eenvoudiger. Toch is het menu Start standaard niet voorbereid op het gebruik van thuisgroepen. Daar brengen we snel verandering in, door een vermelding van de thuisgroepen in het menu op te nemen. Klik met rechts op de knop Start en kies Eigenschappen. Op het tabblad Menu Start klikt u op de knop Aanpassen. Zoek naar de optie Thuisgroep en plaats hiernaast een vinkje. Klik op OK. Het menu Start bevat nu een directe verwijzing naar uw thuisgroep.

Eenvoudig delen Wilt u een map delen met andere gebruikers in uw netwerk? Als u een Thuisgroep hebt ingesteld is het delen van items in Windows 7 een stuk eenvoudiger. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende map en selecteer Delen met. Vervolgens kiest u tussen Niemand, Thuisgroep (Lezen) en Thuisgroep (Lezen/schrijven). Daarnaast kunt u specifieke personen opgeven met wie u de map wilt delen. Kies in dat geval voor Specifieke personen. Selecteer de personen met wie u de items wilt delen en klik op Delen. U kunt een naam typen of op de pijl klikken om een persoon te zoeken.

Geavanceerde opties voor delen In Windows wordt een apart netwerkprofiel gemaakt voor elk netwerk dat u gebruikt. Voor elk profiel kunt u specifieke opties kiezen. U roept deze instellingen op via het Netwerkcentrum, dat u bereikt via Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Klik met de linkermuisknop op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Er zijn twee profielen: Thuis of werk en Openbaar. Bepaal per profiel welke onderdelen mogen worden gedeeld en hoe u wilt delen, bijvoorbeeld met een wachtwoord of met bestands- en printerdeling ingeschakeld. In hetzelfde venster kunt u ook opgeven welke versleuteling u wilt toepassen.