Het vergt vaak heel wat hoofdbrekens om vanaf een Windows XP-computer toegang te verkrijgen tot een gedeelde map op een Windows 7-computer. Dit proces kan echter aanzienlijk worden vereenvoudigd door

het beveiligingsniveau van de betreffende gedeelde map te verlagen. Voeg hiervoor NETWERK toe aan de lijst met gemachtigde groepen door vanuit Windows 7 met rechts te klikken op de gedeelde map en te kiezen voor Eigenschappen, tabblad Beveiliging, knop Bewerken, knop Toevoegen, knop Geavanceerd, knop Nu zoeken. Selecteer de naam NETWERK en klik tweemaal op de knop OK. Vervolgens moeten de machtigingen voor deze groep nog worden aangepast zodat de bestanden niet alleen vanaf de XP-machine kunnen worden gelezen, maar ook gewijzigd. Open hiervoor in Windows 7 het venster voor de machtigingen, selecteer de naam NETWERK en plaats een vinkje bij Wijzigen in de kolom Toestaan (bevestig deze wijziging met de knop OK). 

De onder Windows 7 gedeelde map kan als volgt vanuit Windows XP worden benaderd: start de Windows Verkenner, selecteer Extra, Netwerkverbinding maken en geef als mapnaam \\IP-adres\naamgedeeldemap op (bijvoorbeeld \\192.168.1.100\NETWERK). Er wordt nu een aparte schijfletter aangemaakt van waaruit de bestanden in de gedeelde map te benaderen zijn.

LET OP: Vergeet niet de optie Met wachtwoord beveiligd delen (via het configuratiescherm, onderdeel Netwerkcentrum, taak Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen, onderin het venster) uit te schakelen, anders is het nog steeds niet mogelijk toegang te krijgen!