Afdrukken
Hits: 2684

Voor gevorderde gebruikers zijn IP-adressen gesneden koek, voor beginners vaak een raadsel. Het IP-adres van uw computer(s) kunt u handmatig instellen. De IP-adressen in een thuisnetwerk wijken af van de adressen op internet.

De IP-gegevens die we gaan instellen op onze pc, kijken we af van de door de DHCP-server verstrekte gegevens. Klik op Start, gebruik de toetscombinatie Ctrl+R en voer het commando cmd.exe uit. Geef de opdracht ipconfig.exe gevolgd door een Enter. Noteer het IP-adres, standaardgateway en subnetmasker. Het IP-adres van ons testsysteem is 10.0.0.5. Het is niet handig om dit IP-adres vast in te stellen, dan kan het-adres in conflict komen met een andere computer die van de DHCP-server hetzelfde adres krijgt. Pas het laatste nummer aan en blijf hierbij onder de 254. De DHCP-server deelt waarschijnlijk nummers uit tussen 10.0.0.1 en 10.0.0.253. Meestal is iets rond de 200 een goede keuze als u een vast IP-adres instelt. Wij kiezen voor 10.0.0.200.

IP-adres in Windows 7 Open in het configuratiescherm Netwerk en internet / Netwerkcentrum. Onder Actieve verbindingen ziet u de netwerkverbinding die u gebruikt, bijvoorbeeld LAN-verbinding of Draadloze netwerkverbinding. Klik hierop, kies Eigenschappen en vraag de eigenschappen op van Internet protocol versie 4. De optie Automatisch een IP-adres laten toewijzen is actief. Verander dit naar Het volgende IP-adres gebruiken, en geef het gewenste IP-adres op (10.0.0.200 in ons voorbeeld). Het subnetmasker wordt automatisch ingevuld. Voer bij Standaard gateway en Voorkeurs DNS-server de gegevens in die u van de DHCP-server hebt ontvangen. Laat Alternatieve DNS-server leeg. Bevestig met OK en sluit de schermen af. Activeer eventueel de optie Instellingen tijdens afsluiten valideren om de internetverbinding te controleren. Start uw browser op en controleer of u kunt internetten. Als u de gegevens weer via DHCP-server wilt ontvangen, open dan opnieuw de netwerkinstellingen. Activeer de automatische toewijzing voor zowel IP-adres als DNS-servers.

IP-adres in Vista en XP Het aanpassen van de IP-instellingen in XP/Vista is nagenoeg identiek aan Windows 7. De plek waar u de instellingen vindt, wijkt af. Open in Vista Start / Netwerkinstellingen en klik achter LAN-verbindingen op Status weergeven. De IP-instellingen vindt u achter de knop Eigenschappen. In XP gaat u naar Configuratiescherm, schakel indien nodig de Klassieke weergave in, en klik op Netwerkverbindingen. De aanwezige netwerkverbindingen verschijnen in beeld. Klik rechts op de adapter waarvan u de IP-instellingen wilt aanpassen en verander de instellingen via Eigenschappen. Voor alle besturingssystemen geldt: stel alleen een vast IP-adres in als het echt nodig is. Goede redenen zijn een port forward of bij problemen met netwerkapparatuur die elkaar (soms) niet vinden. Als u een notebook hebt en het apparaat ook op andere locaties draadloos gebruikt, kunnen de IP-instellingen steeds afwijken. In dit geval biedt NetSetManuitkomst. Hiermee kunt u meerdere netwerkprofielen instellen en eenvoudig omschakelen.