In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een nieuwe standaard voor draadloos internet. Het extra snelle internet zou GPS-signalen verstoren wat gevaar oplevert voor hulpdiensten en vliegverkeer.

Dat melden Amerikaanse media woensdag op basis van zorgen vanuit de Amerikaanse overheid en bedrijven die GPS gebruiken of GPS-diensten leveren. Het bedrijf LightSquared is van plan het nieuwe draadloze netwerk dit jaar uit te rollen, maar de Amerikaanse overheid heeft inmiddels gedreigd de dienst te blokkeren als niet gegarandeerd kan worden dat GPS-functies gewoon blijven functioneren.

Signaal LightSquared maakt namelijk gebruik van dezelfde frequentie als GPS. Apparaten in vliegtuigen, auto’s en vervoersmiddelen van hulpdiensten maken gebruik van een vrij zwak GPS-signaal afkomstig van satellieten. De Amerikaanse overheid en bedrijven die werken met GPS zijn bang dat de sterke signalen van LightSquared zorgen dat de GPS-signalen wegvallen.

Telecomwaakhond Telecomwaakhond FCC keurde het nieuwe netwerk al goed in een zoektocht naar sneller en goedkoper draadloos internet. Zowel LightSquared als FCC zijn ervan overtuigd dat het netwerk naast GPS-systemen kan bestaan. De FCC heeft wel laten weten invoering niet toe te staan zolang er gegronde twijfels zijn vanuit de overheid.

4G LightSquared maakt gebruik van Long Term Evolution (LTE), ook wel 4G, een nieuwe techniek die supersnel internet mogelijk maakt. De dekking zou worden verzorgd via satelliet.