Afdrukken
Hits: 2158

In een Themaweek over Wi-Fi mogen natuurlijk tips om je draadloos netwerk te beveiligen niet ontbreken. Hieronder een overzicht van tips en trucs die ervoor moeten zorgen dat je access point niet als gratis hot spot dient voor de buurt of rondrijdende hackers.

 

 

1. Wijzig de standaard instellingen: Draadloze routers en access points zijn ingesteld met een standaard administrator wachtwoord en SSID (netwerk naam). Deze zijn hetzelfde voor alle routers/AP's van die serie, en soms gebruikt een fabrikant voor alle modellen dezelfde gegevens.

2. Schakel SSID broadcasting uit: Dit maakt het netwerk zichtbaar voor iedereen die in de buurt is en over een WiFi machine beschikt. Het uitschakelen zorgt er niet voor dat je apparatuur voor WLAN "sniffers" verborgen is, maar het zorgt ervoor dat doorsnee surfers niet weten wie er in de buurt is.

3. Filter op MAC-adres: Dit zorgt ervoor dat alleen computers wiens MAC-adres is ingesteld verbinding met het netwerk en router kunnen maken. Het is mogelijk om MAC-adressen te spoofen, maar het is wel een extra beveiligingslaag.

4. Geef je draadloze clients een statisch IP-adres en schakel DHCP uit, zodat ongeautoriseerde personenen die verbinding maken niet automatisch een IP-adres krijgen.

5. Gebruik encryptie: En gebruik WPA (Wi-Fi Protected Access) encryptie in plaats van WEP (Wired Equivalent Privacy). Hoe je dit in Windows XP kunt inschakelen wordt op deze pagina uitgelegd.

6. Schakel WAP uit wanneer je het niet gebruikt. Dit voorkomt dat "war drivers" verbinding met het netwerk maken als je je Internetverbinding gebruikt of computers op je netwerk benadert.

7. Beperk de sterkte van het signaal: De standaard afstand van een 802.11b/g wireless access point is zo'n 100 meter en kan via speciale antennes verlengd worden. Gebruik ook een directionele antenne die in een bepaalde richting het signaal verstuurt. Test het signaal om te weten tot hoe ver het komt.

8. Als je bezorgd bent over security, gebruik dan 802.11a apparatuur in plaats van de populaire 802.11b en g oplossingen. Het verstuurt het signaal op een andere frequentie en kan niet met een ingebouwde wireless adapter benaderd worden. Verder heeft het een korter bereik.

9. Isoleer het WLAN van de rest van het netwerk: Om te voorkom dat je bedraad netwerk te maken krijgt met dreigingen die via draadloze netwerk binnen komen is het verstandig om een draadloze DMZ of perimeter in te stellen. Als men via het WLAN van het interne netwerk gebruik wil maken moet men zich via een remote acces server of VPN authenticeren.