Afdrukken

Het lijkt erop dat IPv6 nu dan toch eindelijk gaat komen. Het protocol zelf bestaat al sinds de jaren '90, maar de noodzaak van IPv6 was er tot nu toe simpelweg niet. Nu het maximale aantal adressen dat via IPv4 gegenereerd kan worden (ongeveer 4,3 miljard) bereikt gaat worden,

is die noodzaak er zo langzamerhand wel. We hebben samen met de Stichting IPv6 een aantal routers getest op IPv6-ondersteuning en zijn tot de conclusie gekomen dat dit nog behoorlijk wat te wensen over laat.

De IPv6-tests die we uitgevoerd hebben simuleren de types IPv6-verkeer die overeenkomen met die van de Internet Service Providers (Native, PPPoE, 6rd). Als een router het op geen enkele test goed doet, dan is de verwachting dat deze het naar alle waarschijnlijkheid bij de meeste (zo niet alle) providers ook niet goed doet. We moeten hierbij wel meteen opmerken dat IPv6-ondersteuning aan een router toevoegen een kwestie is van een firmware-update. Toch is het interessant om nu al eens te kijken hoe het gesteld is op dit punt. Het geeft aan hoe serieus een bepaalde routerfabrikant met dit onderwerp bezig is.

De eerste bevindingen vallen zoals gezegd behoorlijk tegen. Veel routers waarbij IPv6-ondersteuning volgens de instellingsmogelijkheden aanwezig zou moeten zijn, komen niet ongeschonden door de test. Er moet dus nog heel wat gebeuren wil het mogelijk zijn om met iedere willekeurig router zonder problemen het IPv6-internet op te gaan. Sander Steffann, die namens de Stichting IPv6 de test uitvoerde voor Hardware.Info zegt hier het volgende over: “Routers zonder IPv6 zullen binnen enkele jaren vervangen moeten worden of een upgrade moeten krijgen. Er zijn op dit moment enkele routers die een zeer goede IPv6-ondersteuning bieden. Om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt, is het raadzaam om vooraf te controleren of de router compatibel is met de provider. Enkele routers die nu al alle gangbare standaarden ondersteunen en dus compatibel zijn met alle providers, zijn de D-Link DIR-645 en de Linksys E4200v2, de opvolger van de originele E4200 die binnenkort op de markt komt.”

In Hardware.Info, staan onder andere de uitkomsten van de IPv6-tests die zijn uitgevoerd.