Duitse onderzoekers van de Technische Universiteit Darmstadt schrijven dat zij het 104 bit WEP-protocol, dat veel wordt gebruikt bij de beveiliging van draadloze netwerken, zeer snel hebben gekraakt met een laptop met 1,7 GHz Pentium-M-processor.

Zij achten het mogelijk dat dit karweitje in 50 procent van de gevallen binnen de minuut is gepiept als hackers een computer gebruiken met een krachtige multicore-processor. Hackers zouden met hun methode zelfs een PDA kunnen inzetten om in te breken in een netwerk.

Wired Equivalent Privacy (WEP) is een protocol dat draadloos verzonden pakketjes versleutelt op 802.11 gebaseerde netwerken. Ondanks dat WEP als onveilig bekend staat en het veel veiliger protocol Wi-Fi Protected Access (WPA) beschikbaar is, wordt WEP nog steeds veel gebruikt. In een netwerk dat door WEP wordt beveiligd delen de apparaten die onderling zijn verbonden via het netwerk, bijvoorbeeld computers en draadloze mediaspelers, een sleutel. Als een hacker de sleutel raadt, dan heeft hij volledig toegang tot het netwerk.

Veel mensen gebruiken nog steeds WEP, mede omdat zij met apparatuur werken die alleen met WEP overweg kan. Het is al een tijdje bekend dat WEP verouderd is en relatief gemakkelijk te kraken, zie ook deel 4 van de cursus Netwerken op hcc!magazine. Maar dat de sleutel snel is te raden was nog niet bekend.

In maart 2007 hebben de wetenschappers, naar eigen zeggen 'ergens midden in Duitsland', bekeken welke protocollen gebruikers hanteren voor hun draadloze netwerk. Zij spoorden daarbij 490 draadloze Netwerken op. In 21,8 procent van de gevallen hanteerden gebruikers geen enkele beveiliging. Bij 46,3 procent van de netwerken werd WEP gebruikt en bijna 27 procent gebruikte een vorm van WPA-beveiliging.