KPN, T-Mobile en Vodafone zijn momenteel flink bezig om hun mobiele netwerken klaar te maken voor 4G: de snellere, nieuwe standaard voor mobiel internet. KPN’s trein is alweer een tijdje bezig; Vodafone is maandag begonnen, en T-Mobile zal dit najaar volgen. Dingen die je moet weten over mobiel internet via het 4G-netwerk.

Wat mobiel internet over het 4G-netwerk omhelst: 4G, ook wel LTE genoemd, is de opvolger van de huidige standaard voor mobiel internet, 3G. De grootste voordelen van 4G zijn gemiddeld tien keer sneller mobiel internet en een verbeterde capaciteit op het netwerk. Hierdoor wordt videobellen in HD-kwaliteit bijvoorbeeld toegankelijk op iedere denkbare plek en kun je razendsnel bestanden downloaden als je in de trein zit, een welkome verbetering dus.

Hoeveel sneller 4G-internet precies is: In theorie werkt mobiel internet via 4G met een maximale downloadsnelheid van 50 megabit  per seconde, wat omgerekend circa 6 megabyte per seconde is. Dit is de grootte van een gemiddeld muziekbestand. Je kunt je nu wel voorstellen hoe enorm snel een 4G-netwerk in potentie is. In de praktijk vallen de downloadsnelheden op mobiele netwerken nog wat lager uit. Vodafone geeft bijvoorbeeld aan dat je in Amsterdam momenteel op gemiddeld 10 tot 20 megabit per seconde kunt rekenen.

Hoe ver de Nederlandse mobiele providers zijn: KPN is momenteel het verst met zijn 4G-netwerk. Inmiddels is de gehele Randstad van 4G voorzien, aan het einde van dit jaar 80 procent van Nederland en begin 2014 heel Nederland. Vodafone heeft maandag zijn 4G-netwerk uitgerold in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. T-Mobile begint dit najaar pas.  Zie de website van KPN, T-Mobile en Vodafone voor de huidige status van hun 4G-werkzaamheden.

Hoe je nu al aan een 4G-abonnement komt: Als je bereid bent om wat dieper in de buidel te tasten voor een mobiel abonnement, kun je bij KPN en Vodafone momenteel al op hun steeds groter wordende 4G-netwerk terecht. Let er daarbij wel op dat je een toestel kiest dat momenteel wordt ondersteund. Op de website van KPN en Vodafone wordt bijgehouden met welke smartphones je al gebruik kunt maken van het razendsnelle mobiele netwerk.

Letop: de populaire iPhone 5 heefd beperkte 4G-ondersteuning: Bezitters van een iPhone 5 komen voorlopig van een koude kermis thuis als ze 4G willen gebruiken. De hardware van de iPhone 5 ondersteunt namelijk slechts één van de twee frequenties die in Nederland worden gebruikt voor het 4G-netwerk, en dat is net de frequentie die alleen wordt ingezet voor dichtbevolkte gebieden. Die dichtbevolkte gebieden zijn dan ook de enige plekken waar je momenteel mobiel kunt internetten via 4G als je een iPhone 5-bezitter bent.