Afdrukken
Hits: 1652

Het aantal mobiele internetters in Nederland is het afgelopen jaar verdubbeld. De stijging is sterker dan de jaren daarvoor.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de internetgebruikers is 43 procent dit jaar aan online gegaan met een mobiele telefoon. Een jaar eerder was dat nog 21 procent.

In totaal gebruikten 12,2 miljoen mensen het afgelopen jaar internet. Zes miljoen Nederlanders gingen ook mobiel online met een mobiele telefoon of een laptop. De toename van het aantal mobiele internetters komt vooral doordat steeds meer mensen een smartphone hebben. Het gebruik van mobiel internet op laptops steeg het afgelopen jaar niet. Het gaat om Nederlandse consumenten van 12 tot 75 jaar, dat zijn er zo'n twaalf miljoen.

Sociale netwerken Ruim de helft van de internetgebruikers is de afgelopen drie maanden actief geweest op sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter. Vooral jongeren tot 25 jaar maken hier veel gebruik van (88 procent). Een op de vijf internetgebruikers is actief op de meer op zakelijke contacten gerichte netwerksite LinkedIn.

Online shoppen Bijna 80 procent van de internetgebruikers heeft dit jaar spullen gekocht via internet. Het aandeel e-shoppers ligt daarmee iets hoger dan een jaar eerder. Van de ondervraagde internetters die in de voorafgaande drie maanden online winkelden, kocht 72 procent uitsluitend nieuwe goederen. Vier procent kocht uitsluitend tweedehands spullen. Er wordt meestal online geshopt bij Nederlandse bedrijven of personen (93 procent).