Google heeft een patentaanvraag ingediend voor een pattern unlock-systeem waarbij specifieke acties gekoppeld kunnen worden aan unlock gestures. Dat blijkt uit een publicatie van de patentaanvraag door het Amerikaanse patentenbureau.

 

Met behulp van het pattern unlock-systeem in het huidige Android-besturingsysteem is het mogelijk om de smartphone of tablet te ontgrendelen door met de vinger een voordefinieerd patroon te 'tekenen' aan de hand van een drie-bij-drie-grid van witte stippen.

Uit een recent gepubliceerde patentaanvraag van Google blijkt dat het bedrijf meer opties voor het mechanisme in gedachten heeft. Zo staat beschreven dat er specifieke acties gekoppeld kunnen worden aan gesture-patronen, terwijl de rest van het apparaat nog steeds vergrendeld blijft. Zo kan met een bepaalde vingerbeweging toegang worden geboden tot de e-mailapplicatie, maar blijft de rest van het systeem vergrendeld.

Naast het starten van apps kunnen ook andere acties aan een gesture gekoppeld worden, al wordt niet specifiek vermeld wat die acties inhouden. Mogelijk gaat het om het aan- en uitzetten van bepaalde functionaliteit, zoals wifi. De herkenning van de patronen is volgens de patentaanvraag onafhankelijk van het initiƫle startpunt van de unlock-beweging van de vinger.

Bij de Sense-interface van HTC is het al mogelijk om applicaties te starten vanuit het lockscreen door de unlock-knop naar icoontjes van deze applicaties toe te bewegen. De custom-rom Cyanogenmod heeft gesture-ondersteuning ingebouwd die veel wegheeft van het systeem dat in Googles patent beschreven wordt. De publicatie van Googles patentaanvraag volgt kort op de toekenning van het slide-to-unlock-patent van concurrent Apple. Daarvoor was wel een aanpassing van het Apple-patent noodzakelijk.