Samsung geeft zijn voormalige topmodel Galaxy S, van medio 2010, geen update naar Android 4.0. De firmware zou niet passen op het geheugen van het toestel. Door de TouchWiz-skin en providersoftware komt de fabrikant ruimte tekort.

Naast TouchWiz en providersoftware, zoals voor mobiele tv, is de grootte van de software om te videobellen de reden dat de Galaxy S geen update krijgt naar Android 4.0, meldt Phone Arena op basis van een blogpost van Samsung in het Koreaans. De eerste Galaxy Tab, een 7"-model, krijgt om dezelfde redenen geen update.

Dat de Galaxy S geen update krijgt, is volgens Phone Arena opvallend, omdat de hardwarematig vrijwel identieke Nexus S wel van een update wordt voorzien. De Nexus S heeft dezelfde processor, hetzelfde geheugen en een scherm met dezelfde resolutie. Het verschil zit in de software; de Nexus S draait Android zonder aanpassingen van Samsung of toevoegingen van providers.

Twee andere redenen voor het niet updaten van de Galaxy S zijn vermoedelijk de leeftijd van de telefoon en de vele versies die ervan bestaan. De Galaxy S kwam uit in mei 2010 en is dus in de lente van volgend jaar, als de updates voor de Galaxy S II en Galaxy Note uitkomen, al bijna twee jaar oud. Veel mensen wisselen na de contractperiode van twee jaar van telefoon. De Galaxy S is bovendien wereldwijd te koop of te koop geweest in meer dan dertig varianten, wat het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en certificaten voor updates tot een tijdrovende klus maakt.

Samsung maakte deze week bekend welke toestellen wanneer een update krijgen. De Galaxy S II krijgt de update als eerste, in maart. Inmiddels is er al firmware verschenen voor Samsung-toestellen met Android 4.0, onder meer voor de Galaxy S en Galaxy S II