De update naar Android 4.0 van smartphones kan een tragere telefoon opleveren. Dat claimt Sony, dat druk bezig is met updates van toestellen naar de nieuwe versie van het OS. De vertraging komt vooral door veranderingen in de sql-implementatie.

Het lezen en schrijven van en naar een sql-database duurt langer onder Android 4.0 dan onder het oudere Android 2.3, aldus Sony op zijn ontwikkelaarsblog. Daardoor duurt het langer voordat apps starten, omdat daarbij veel gegevens worden opgevraagd. Dat het langer duurt, komt doordat in Android 4.0 het afhandelen van de sql-database is verplaatst van de native layer naar de Java-layer.

Het is volgens Sony niet het enige dat minder snel wordt afgehandeld in Android 4.0. Ook de hardwareacceleratie van de interface pakt volgens de fabrikant niet altijd goed uit. Doordat de gpu de interface rendert, duurt het bijvoorbeeld langer om het instellingenmenu te openen. Bovendien trekt het gebruik van de gpu in sommige gevallen de accu sneller leeg. Daarnaast gebruikt Android 4.0 veel meer werkgeheugen dan Android 2.3.

Sony raadt gebruikers daarom aan om goed na te denken of ze de software willen installeren, hoewel de nieuwe firmware wel goed draait op de toestellen van vorig jaar. "Onze Android 2.3-software is extreem stabiel en biedt goede prestaties, dus is het geen slecht idee om bij die software te blijven."

De fabrikant begint half april met de updates voor toestellen die vorig jaar op de markt kwamen, zoals de Xperia Arc en Xperia Ray. Daarna volgen andere toestellen van vorig jaar, zoals gametelefoon Xperia Play. Rond het begin van de zomer komt de update voor het nieuwe vlaggenschip Xperia S, dat sinds vorige maand verkrijgbaar is. Daarna worden andere nieuwe toestellen van de update voorzien, zoals de Xperia P, Xperia U en Xperia Sola.