Een Nederlandse ontwikkelaar heeft een app gemaakt waarmee het mogelijk zou zijn om gratis te bellen via een internetverbinding. Het voordeel ten opzichte van andere voip-apps is dat de gebelde persoon de app niet hoeft te installeren.

De applicatie, BelApp, is gebouwd door de firma The Dutch Design Factory en komt begin april beschikbaar voor de iPad en iPhone. Een Android-versie zou later beschikbaar komen. Opvallend van de voip-applicatie is dat degene die gebeld wordt niet over de app of een smartphone hoeft te beschikken. Er kan kosteloos naar mobiele en vaste nummers gebeld worden, terwijl andersom ook mogelijk is: een geregistreerde gebruiker krijgt een telefoonnummer met 14 cijfers toegewezen, beginnend met 000, en zou op dit nummer bereikbaar zijn.

Marco van Bemmel van The Dutch Design Factory laat aan Tweakers.net weten dat hij samen met een ontwikkelaar die actief was in de telecomwereld, de applicatie gebouwd heeft. Daarbij maakt BelApp gebruik van het netwerk van een niet nader genoemde voip-aanbieder. Gesprekken, die via 3g en wifi gevoerd kunnen worden maar niet via gprs, hebben volgens Van Bemmel een onbeperkte gespreksduur.

Via de voip-applicatie kan naar een groot aantal landen kosteloos gebeld worden, waaronder vrijwel geheel Europa, de VS en Canada. Op de website van BelApp zal volgende week een lijst van landen geplaatst worden. Wie echter naar betaalde nummers wil bellen, zal een creditcardnummer moeten opgeven in de applicatie, maar dit is niet verplicht. BelApp heeft geen sms-mogelijkheid maar zou wel over een voicemail-functie beschikken.

De applicatie zal 1 euro kosten. Volgens Van Bemmel is er wel gekeken naar het tonen van inhoudgerelateerde advertenties, bijvoorbeeld gekoppeld aan het telefoonnummer, maar is er vanwege privacyoverwegingen voorlopig besloten om geen reclame te tonen. Verder verwacht hij dat BelApp het nodige stof zal doen opwaaien in de telecommarkt en dat hij binnen enkele weken circa honderdduizend downloads van zijn voip-app kan verwachten.