Afdrukken
Hits: 1521

Mobiele internetgebruikers in Nederland verbruiken gemiddeld 200MB per maand. Dat is op te maken uit cijfers van de OPTA. Het aantal verstuurde sms'jes neemt inmiddels sterk af; in een jaar tijd werden een vijfde minder sms'jes verstuurd.

In dezelfde periode nam het gebruik van mobiel internet sterk toe, met maar liefst 55 procent. Er zijn 8,3 miljoen aansluitingen voor mobiel internet. Hoeveel mensen daadwerkelijk gebruikmaken van mobiel internet is onduidelijk. Ten opzichte van een jaar geleden nam het aantal aansluitingen voor mobiel internet met ongeveer een kwart toe.

De daling van sms is een trend die providers al eerder signaleerden. Het komt vooral door apps als WhatsApp, die veel gebruikers hebben en die 'gratis sms'en' mogelijk maken. Naast WhatsApp zijn er andere chat-diensten als BlackBerry Messenger (ping), iMessage van Apple, Google Talk en Facebook Chat.

Het aantal verstuurde sms'jes lag in de eerste drie maanden op 2,2 miljard berichten. Daarmee versturen Nederlanders nog altijd 24 tot 25 miljoen sms'jes per dag. Nederlanders verstookten in die periode 4,6 petabyte, ongeveer 53.500GB per dag. Per mobiele aansluiting werd per maand ongeveer 193MB aan data verbruikt.

De cijfers over de terugloop in sms en de stijging in het gebruik van mobiel internet komen uit de marktmonitor van de OPTA, die zich baseert op cijfers van de providers