Handy Backup is het zoveelste product om snel en eenvoudig back-ups van kritische data te maken. Kan een tool in deze categorie zich werkelijk nog onderscheiden van de rest? Het lijkt wel haast een wonder,

maar Handy Backup bewijst dat dat inderdaad mogelijk is. Handy Backup is een product van het Russische bedrijf Novosoft en behoort tot de groeiende stroom programmatuur uit Oost-Europa. Het product is in een zeer volwassen levensfase aanbeland met versie 5.6; men heeft ruimschoots de tijd gehad om de kreukels glad te strijken.

Handy Backup is alleen beschikbaar als download van de Novosoft-website www.handybackup.net. Enige kennis van een moderne Europese taal (bijvoorbeeld Engels) is wel praktisch, want zowel de website als de installatieprocedure van het programma verlopen niet in het Nederlands. Overigens kan na installatie wel een Nederlands taalbestand worden toegevoegd aan de lijst met te kiezen talen voor de interface, maar dat bestand moet dan wel nog even apart worden gedownload en in de juiste map worden geplaatst.

Werken met het programma is erg simpel. Na de installatie start er een wizard waarmee een nieuwe back-up- of synchronisatietaak kan worden gemaakt of een back-up kan worden teruggezet. Natuurlijk kunnen losse bestanden en folders worden geselecteerd voor back-up, maar er kan ook direct worden gekozen voor bijvoorbeeld het register, de mailbox van Outlook, de database van ICQ en zo nog een hele serie vaak gebruikte locaties en programma's meer.

Back-ups kunnen op verschillende manieren gecomprimeerd en eventueel beveiligd worden en vervolgens worden opgeslagen binnen of buiten het netwerk of op uiteenlopende media, waaronder ook al Blu-Ray-discs. Het programma bevat een eigen taakplanner waarmee back-uptaken kunnen worden ingepland. Iedere maand een keer op vrijdagmiddag om 15:05 een taak draaien? Het is zo geregeld. En wilt u een back-up terugzetten, dan gaat dat eenvoudigweg in omgekeerde volgorde.

Waarin zit nou het onderscheidende van Handy Backup? Dat zijn vooral de uitbreidingsmogelijkheden. Draait u MS Exchange Server en wilt u deze back-uppen met alles erop en eraan? Er is een plug-in voor beschikbaar. Hebt u een webserver of draaien er los daarvan allerlei databases? Ook daarvoor is er een plug-in beschikbaar. Overigens moet u daarvoor wel extra betalen.

Er kunnen eenvoudig nieuwe backup-opties worden toegevoegd met behulp van plug-ins. Handy Backup is kortom een gedegen en volwassen back-uptool met uitstekende mogelijkheden tot opschalen.